Τοζάρος: «Στο σκάκι κερδίζει πάντα ο καλύτερος»

http://www.facebook.com/MarronCafe86/

Το σκάκι είναι ένα ξεχωριστό άθλημα στρατηγικής, απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και καλή προπόνηση για να φτάσεις στον στόχο… δηλαδή το ματ. Στα Τρίκαλα δεν υπήρχε σύλλογος σκακιού μέχρι που το 2011 ιδρύθηκε η ΣΚΑ.ΚΙ Τρικάλων και το κενό καλύφθηκε με τρόπο ιδανικό αφού η λειτουργία του σωματείου είναι υποδειγματική. Από τα ιδρυτικά μέλη είναι ο πρόεδρος Χρήστος Τοζάρος ο οποίος είναι και πρόεδρος τη τοπικής επιτροπής σκακιστικών σωματείων Θεσσαλίας και 2ο αναπληρωματικό μέλος στο πανελλήνιο κεντρικό συμβούλιο των 21 μελών με τον συνδυασμό που κέρδισε τις εκλογές

-Πως ξεκίνησε η ιδέα για την ίδρυση της ΣΚΑ.ΚΙ.
«Υπήρχε ένα κενό στην πόλη σε αυτό το κομμάτι καθώς δεν υπήρχε σωματείο. Έτσι φτιάξαμε ένα κράμα ανθρώπων που αποτελείται από τρικαλινούς σκακιστές που αγωνίζονται σε άλλες πόλεις, από γονείς που ενδιαφέρονταν για το σκάκι αλλά και ανθρώπους που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε σκακιστική δραστηριότητα υπάρχει και προχωρήσαμε στην ίδρυση της Σκακιστικής Κίνησης Τρικάλων».

-Ποιες οι λειτουργίες της ΣΚΑ.ΚΙ και ποιες οι επιτυχίες της;
«Η ΣΚΑ.ΚΙ είναι μέλος της ελληνικής σκακιστικής ομοσπονδίας από την ήμερα της ίδρυσης της, έχει ακαδημίες και τμήματα ενηλίκων αθλητών με δελτίο που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα. Η αγωνιστική ομάδα του συλλόγου μάλιστα έχει κατακτήσει πέρυσι το πρωτάθλημα Θεσσαλίας ενώ φέτος ήταν 2η πίσω από τον Βόλο. Διακρίνονται οι νεαροί παίκτες σε θεσσαλικό επίπεδο. Μάλιστα 3 κορίτσια μας συμμετείχαν στο πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα».

-Το σκάκι είναι άθλημα;
«Το σκάκι είναι αναγνωρισμένο σαν άθλημα από την ΓΓΑ, πριμοδοτείται μάλιστα με μοριοδοτηση στις εξετάσεις. Έχει μέχρι και τη δική του Ολυμπιάδα. Είναι δεδομένο πως εξασκεί τον εγκέφαλο ενώ στο ανώτερο επίπεδο αθλητών σκακιού είναι απαραίτητη και η φυσική κατάσταση καθώς θα πρέπει να αιματωνεται αρκετά ο εγκέφαλος καθώς η κόπωση μετά από εξαντλητικές παρτίδες είναι δεδομένη.
Έχει στοιχειά στρατηγικής και τακτικής, χρειάζεται καλή προπόνηση έτσι ώστε να οδηγηθείς σε κάποιο αποτέλεσμα που θέλεις. Χρειάζεται συνδυασμός και πνεύματος και σώματος για να είσαι σε μια αρμονία και να βγάλεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

-Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να παίξει σκάκι;
«Ένα κάποιο παιδί θέλει να παίξει.. από 6 ετών είναι καλά να κάνει τα πρώτα του βήματα. Το αγωνιστικό σκάκι έρχεται ανάλογα με το ταλέντο του κάθε παιδιού Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως το σκάκι ειναι για όλες τις ηλικίες από 6 έως 86 ετών.,.. δεν υπάρχουν διακρίσεις σε φύλα, δεν υπάρχει τύχη… κερδίζει πάντα ο καλύτερος σε κάθε παρτίδα».

Σχολιάστε το άρθρο

Please enter your comment!
Please enter your name here